Идеята да си направя сусамов тахан вкъщи дойде след като си харесах рецепта за сурови бонбони.
Всичко беше налице освен тахана.
Чувала съм за сусамов тахан, но не бях го опитвала и не знаех нито как изглежда, нито какво представлява.
Почти бях отписала рецептата, защото дори да нямам някоя от съставките понякога я заменям с нещо друго, но как се заменя нещо, което не знаеш какъв вкус има.
За това потърсих информация, какво е сусамов тахан и може ли да си го приготвим вкъщи.
Може и е доста лесно при това.
Процесът първо в снимки и под тях обяснението...
Сусамовия тахан това са смлени сусамови семена.
Може да бъдат леко запечени на слаба фурна или сурови, белени или небелени, с добавено олио или зехтин, мед или вода...в зависимост от вкуса.
Аз заложих на суров тахан без нищо друго добавено.
Необходими са:
сусамови семена (сурови или печени, белени или небелени)
кухненски робот или блендер или кафемелачка
много търпение
Процеса е лесен, но продължителен. За това пък си струва.
Слагаме сусама в уреда и започваме да мелим. Добре е да не е твърде малко количество, една или две лъжици няма да свършат работа. В моя случай използвах малка кафемелачка и сложих почти на половината на чашката, което пак се оказа малко, но ми свърши работа.
В началото сусама става на брашно и след това започва да се лепи по стените. Процедурата е спираме, отваряме, бутаме сместта към ножовете с лъжичка или шпатула, затваряме, пускаме за кратко и отново спираме, отваряме и т.н.
В началото ще изглежда все едно нищо не се случва, но не се отказвайте малко по малко сместта става кремообразна.
Точно време не мога да кажа, но около 20 минути може би отне при мен, но аз не съм добавяла течност и за това и повече време беше нужно. Ако се капне мъничко вода, олио или мед всичко ще се случи много по- бързо.
При мен се получи гъста кашичка с леко горчив вкус, както и казват, че трябва да бъде.
Можеше и още да го повъртя, но за рецептата за която си бях избрала ми се стори достатъчно.
А ето и суровите бонбонки- бамбонки, за които ми беше нужен.
Изключително полезна информация за сусамовия тахан може да прочетете ТУК.
Заповядайте и в страничката ни във Facebook.
Благодарим ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар