сряда, 1 април 2015 г.

Как да си направим биотор/ биохумус/ компост вкъщи- 03 Домашен течен тор


Органичните отпадъци вкъщи не се изхвърлят. Рециклираме ги като ги превръщаме в органичен тор за зеленчуковата градина и цветята. Правим това по няколко начина:



03 Домашен течен тор


Всеки един от тези варианти е приложим за всяко домакинство, ако разполагате с тераса вместо с градина разликата ще е единствено в количеството. 

Може би има точно наименование на този био тор, но не го намерих на български за това си го кръстихме домашен течен тор.

Идеален за подхранване на разсада и изобщо за всички растения.
Използваме за поливане.

Него приготвяме по няколко начина.

1. Течността, която се отделя при разграждане на компоста събираме и разреждаме с вода. Съотношението трябва да е горе долу 1:15.
Чистият чай е силно концентриран и ще изгори растенията, трябва да се разреди с вода. 

Но понеже този чай е в малки количества на помощ идва следващият вариант за приготвяне на течния тор, който съдържа също толкова полезни вещества.

2. В кофа се прехвърля част от вече готовия хумус от компостера или от фермата за червеи, напълва се с вода и се разбърква. Покрива се и се оставя на слънце. След около 3- 4 седмици се разрежда отново с вода 1:10 или 1:15 и се използва за поливане.

Следващата “рецепта“ е  течният тор, който приготвих за подхранване на разсада.

3. Това е универсален течен тор за растения, много лесен за приготвяне и особено полезен за младият разсад. 
Трябват ни обелки от банани, яйчени черупки (измити) и утайка от кафе. Тази комбинация е сбор от трите главни нутриента нужни на растенията- калий, калций и азот. 

Нарязвам банановите обелки на дребни парченца, начупвам черупките от яйца и добавям утайка от кафе. Разбърквам добре и прехвърлям в голямо пластмасова туба, може и в кофа или друг съд. Допълвам с вода, разбърквам добре и затварям. Трябва да влиза въздух за ферментацията и за това пробих дупки на капачката. 
Ако използвате кофа и капак не затваряйте плътно или пробийте дупки.
Оставям на слънце и през ден два разклащам или разбърквам. 
След около седмица- две водата е поела микронутриентите и е готова да се използва. 
Разреждам с вода 1: 10 и поливам.




Има и други начини и варианти за направата на домашен течен тор, но за сега сме пробвали и използвали само тези. 

С течение на времето може би ще опитаме и тях, ще експериментираме и ще споделим резултатите. 

Целта ни е да отгледаме чиста зеленчукова градина без или с минимални допълнително добавени изкуствени препарати. 

Заповядайте и в страничката ни във Facebook
Благодарим Ви от сърце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар