Преоткрихме киселото мляко в момента в който ни научиха как да си го приготвяме вкъщи и сега сме пристрастени. Лесно, бързо и невероятно вкусно.
Правим го по следния начин:
Загряваме прясното мляко (пълномаслено) до 85°C, дърпаме от котлона и го оставяме да се охлади до 45°C. Добавяме закваската (на литър прясно по 1 1/2 супени лъжици кисело мляко). Разбъркваме добре, наливаме в бурканчета, увиваме в хавлии и го оставяме на топличко. След около 5 часа “отвиваме кравата“ и прибираме в хладилника.
За измерване на температурата използваме термометър за течности, но доста си го приготвят по метода на кутрето- загряват млякото и го оставят да се охлади, проверяват с кутрето да може да издържа до 10 секунди без да го извадят и значи е готово за подквасване. Ние не сме го пробвали...все още.
Закваската за първото ни бурканче ни я дадоха пак от домашно приготвено и за всяко следващо си оставяме от предишното, но ако ви е за пръв път потърсете в магазина кофичка кисело мляко на което да пише, че е с жива закваска.
И покрай киселото мляко се порових из интернет как можем да си приготвим кашкавал, сирене, извара вкъщи, но за това друг път... :)
Meri, na litar priasno mleko kakvo e 1 1/2 kiselo? Lujica, cup? Ne mi se viarvashe da e litur...
ОтговорИзтриванеОй, мой е пропуска, супена лъжица е. Благодаря, че ми обърна внимание, сега ще го добавя :)
ОтговорИзтриване