сряда, 18 февруари 2015 г.

Сладки бисквитки без захар


Страхотно вкусни ябълкови бисквити с лек вкус на карамел и канела.



Правила съм и преди от тези бисквитки, оригиналната рецепта е с банан и сушени плодове или мед, но този път импровизирах и измених съставките.

Използвах:


1 ябълка
1 портокал
6-7 с.л. овесени ядки
3 с.л. ленено брашно
1 ч.л. канела

Ябълката настъргах на едро и смесих с овесените ядки и канелата. Понеже не беше много сочна изтисках един портокал и добавих сока към сместта. Оставих около час и половина да поомекнат овесените ядки и добавих лененото брашно да постегне сместта. 

Оформих топчета и ги наредих върху алуминиево фолио, притиснах с пръсти. Бисквитките трябва да са тънички за да се позапечат иначе ще останат на каша.




Пекох на загрята на 180 и след това на 200 градуса фурна, но времето не засякох. Като видях че са почернели крайчетата ги извадих. Цялата кухня ухаеше на канела и още нещо...

Още нещото бяха прегорелите крайчета, които всъщост са захарта в ябълките, която се е карамелизирала при печенето. Без да искам се получи и се оказа много вкусно.
Както казват ефекта се оказа в дефекта. 

А ето и няколко трика за тези бисквитки от предишните ми пъти:

     Овесените ядки трябва да омекнат преди да се изпечат иначе остават твърди .

     Бисквитките трябва да са тънички иначе не могат да се изпечат и остават на каша.

     Печат се на хартия за готвене, фолио, незалепваща тава... без мазнина, но трябва да са изтинали напълно преди да се отлепят иначе ще останат на хартията. Стават малко по- стегнати когато изстинат напълно, докато са топли са все още доста меки. 

От сегашната импровизация бих добавила да следя за крайчетата и да не ги прегоря повече от това, защото може да започне да нагарча и да намажа съвсем леко фолиото с кокосово масло преди да ги наредя. Отлепиха се добре, но малко трудно. 

И понеже ми беше останал от крема с авокадо си хапнах няколко бисквитки намазани с него. 




Идеални са за закуска също с кисело мляко или с плодове. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар