понеделник, 16 март 2015 г.

Как да си направим извара


Невероятно вкусна и невероятно лесна за приготвяне.

И преди някой да е успял да се намръщи при самото споменаване на думата “извара“ както аз преди да опитам тази, то нека знае, че никоя извара купена от магазина не може да се сравни дори малко с домашно приготвената.

Години наред не бях вкусвала извара заради не особено вкусни спомени от нея, но реших да й дам втори шанс и съм повече от доволна от решението си.



Съвсем лесна е за приготвяне и единствения недостатък, е че от много количество мляко се получава малко извара, но вкусът си заслужава и при това, че все още ползваме пълномаслено краве мляко от магазина.

 В процес сме на търсене на домашно, истинско мляко и ако Вие разполагате с такова, то благородно завиждаме и можем само да си представяме колко още по- вкусна би била изварата приготвена с такова.

А ето и какво ни е необходимо:

 прясно мляко
лимонтозу/ лимонена киселина
тензух или гевгир
сол

Слагаме няколко литра прясно мляко на котлона с 1 ч.л. сол, ние направихме малко над 3,5л. от които се получи 400- 500гр извара. 
Малко преди да заври млякото, се слага пакетче лимонена киселина и се бърка няколко минути на по- бавен огън да се пресече добре. Изважда се получената извара да се отцеди за час- два в гевгир или тензух.

Солта не е фатално ако не се сложи при млякото, може да се добави и към готовата вече извара.

Чудя се дали с чист лимонов сок също не би се получила извара... трябва да опитам.


Хапнахме си половината смесена с чушки, чесън, подправки, домашно приготвено кисело мляко и топли пълнозърнести хлебчета.

Опитайте и Вие :) 



Заповядайте и в страничката ни във Facebook
Благодарим Ви от сърце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар