Гарантирам, че ако приготвите тази “торта“ ще стане любима на всеки, който я опита.
Не е сложна за изпълнение, не съдържа никакви “екзотични“ съставки и въпреки това е ефектно и вкусно ястие, с което може да изненадате семейството и гостите си.
Освен това се приготвя без допълнителна мазнина.
Нужни са ни:
пилешка или пуешка кайма
филийка пълнозърнест хляб
лук
яйце
моркови
гъби
картофи
кашкавал
подправки
Точни пропорции няма, зависи какво количество кайма се използва и колко голям е съда за печене.
Аз направих моята с около 500-600 гр кайма и в кръгла тавичка с диаметър 26 см.
Каймата омесих с червен лук, яйце, намокрена пълнозърнеста филийка хляб и подправки (сол, червен и черен пипер, ронена чубрица, риган, куркума, кимион). Така както си я меся и за кюфтета. Разделям на три еднакви топки цялата кайма.
Почиствам и нарязавам на колелца морковите, добре е да не са тънки, защото няма да им се усети вкуса след като се изпечат. Най- добре около 1см дебели да са, моите в случая дойдоха тънички, не бях я приготвяла отдавна и бях забравила.
Нареждам на дъното на тавичката морковите без да слагам никаква мазнина.
Разстилам първата топка кайма внимателно върху морковите. “Блата“ да е дебел около половин пръст.
Следва ред картофи нарязани на колелца, около 0,5 см дебели и отново “блат“ кайма.
Сложих червени картофи, имат по- ниско съдържание на нишесте и няма нужда да се белят.
Следващият ред е с нарязани гъби. Имах малко и не се покри добре всичко, но пак си се усещаше вкуса.
Върху тях последната топка с кайма.
И най- отгоре отново ред картофи.
До тук единствено съм сложила сол при замесването на каймата, няма нужда от допълнително осоляване на отделните редове, а и колкото по- малко сол, толкова по- добре.
Така приготвена “тортата“ пекох на 200 градуса като от време на време бодвах горните картофи с вилица до омекване.
Поръсих с кашкавал и ронена чубрица и върнах във фурната за още няколко минути.
Лесно е и много вкусно.
Опитайте и вие!
Заповядайте и в страничката ни във Facebook.
Благодарим Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар