четвъртък, 26 март 2015 г.

Как да си направим квас вкъщи




Покрай търсене на рецепти как да си направим домашен хляб попадах на съвети как да си направим и квас. Речено- сторено.

Потърсих повече информация и основните съвети бяха, че е за предпочитане да се използва стъклен съд, пластмасова лъжица, нехлорирана вода и пълнозърнесто брашно.

В никакъв случай метален съд и бъркалка. 
А водата може да е чешмяна, но да е престояла един, два дни.

Първия опит излезе несполучлив. Обаче мен това никога не ме е обезкуражавало.
След като не ми се получи, значи нещо не му е харесало и трябва да се опита пак. 
В случая кваса ми се получи като резултат от несполучливия опит и благодарение на него може би.

Основната технология е следната:

Замесва се гъста кашичка с вода и пълнозърнесто брашно, покрива се с марля или салфетка и се оставя на топло, като всеки ден се захранва с малко брашно и след 3 до 6 дни кваса е ферментирал и готов за употреба.

Другият вариант е да се използват парченца от вече правен хляб с квас като основа и пак да се захранва всеки ден с брашно.

Понеже нямах квас, нито хляб правен с квас трябваше да се започне от нулата.

Ето и как направих първия опит: 
Смесих в стъклен буркан 80мл хладка вода (престояла 2 дни) с 4 ч.л. пълнозърнесто брашно на гъста каша, покрих с марля и оставих на топло.

Може да се сложи капачката на буркана, но трябва да се пробият дупки за да “диша“ кваса. 
Също така може да се използва рехав плат или салфетка. 
Добавя се всеки ден по 1ч.л. брашно, а ако стане гъстичко и малко вода.



След 6 дни обаче кваса шупна съвсем леко, личеше си че не е готов, а би трябвало. Така че или трябваше да го изхвърля и да опитам отново или както реших в случая да замеся с него тесто, да го изпеча и да използвам за новия опит парченца от “хляба“.  

За втория опит:

В стъклен буркан натроших парченца от изпеченото тесто с несполучливия квас, добавих хладка вода (престояла 2 дни) и 1ч.л. бяло брашно. Разбърках на гъста каша, покрих с марля и оставих на топло място. 

На следващия ден захраних с пълнозърнесто брашно и така редувах, един ден лъжичка пълнозърнесто, един ден бяло брашно. 

На третия ден започнаха да шупва леко и да се появяват балончета.


На петия ден шупна съвсем и беше готово за употреа.
Мириса на вкисната боза е храктерен. Така трябва да мирише.


От готовия квас замесих хляб с пълнозърнесто брашно, слънчогледови, сусамени семена и овесени ядки.
Несравним по вкус и аромат!



Заповядайте и в страничката ни във Facebook.
Благодарим ви от сърце!


Няма коментари:

Публикуване на коментар