четвъртък, 26 март 2015 г.

Домашен хляб с квас


Мириса!
Вкуса!
Удоволствието от всяка хапка!

Всяко едно нещо си заслужава в пъти приготвянето на домашен хляб с квас. Същият, който някога нашите баби са правели.

Представям си тогава все още млади, нашите прадядовци нарамили торбички със самун хляб и една глава лук или сирене...
Или невестите по пладне носещи топли уханни питки на полето...
Навярно така са ухаели, навярно такъв е бил вкуса, навярно така хрупкави са били коричките.


Признавам си доста съм ентусиазирана относно този хляб, защото е плод на няколко несполучливи опита и почти едномесечно “мътене“ и хранене на кваса, но не се обезкуражих и накрая се получи. 
Успяват тези, който не се предават.

За хляба:

4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
350 мл вода
100- 120 гр квас
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. кафява захар
слънчогледово семе
сусамено семе
овесени ядки
зехтин

Използвам същите количества съставки като за тези пълнозърнести питки, но вместо мая добавям квас.
Размивам кваса, солта и захарта в леко затоплената вода, добавям към брашното, при което съм сложила по половин шепа семена и започвам да меся докато получа меко тесто.
Намазвам тестото със зехтин, поръсвам със сусам и го оставям да втаса за 7- 8 часа.
Домашния квас изисква повече време за втасването. 
Аз замесвам вечерта и сутринта печа на 180 градуса за около 30- 40 мин.



Топла филийка хляб с домашен кашкавал, истински деликатес!



Заповядайте и в страничката ни във Facebook
Благодарим Ви от сърце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар