Колко вкусни са захаросаните портокалови корички, но колко вредна е бялата захар.
Ползваме кафява захар в краен случай и можеше да заменя бялата с кафява, но се стараем да избягваме захарта като цяло.
Затова опитах с мед.
Чудесни са и даже при правене на сладки десерти, кексове, мъфини са като 2 в 1.
Хем добавяне на сладък вкус, хем портокалов нюанс.
По същият начин могат да се приготвят и лимонови корички.
Метода е съвсем елементарен.
Измиваме портокалите добре с вода, обелваме и нарязваме на лентички.
Изрязваме колкото може по- добре бялата месеста част.
Слагаме да се варят.
Аз нарязох моите на малки парченца, но може да се оставят на лентички или да се навият на охлювчета и да се мине с конец през тях.
Оставяме да поврят около 5 минутки след което се изцеждат от водата и се изплакват.
Наливаме нова вода и отново завираме.
Така процедираме 3 пъти за да махнем горчивото.
След последното трето завиране отново изцеждаме в гевгир и оставяме да изстинат.
Прехвърляме ги вече изстинали в бурканче и ги покриваме с мед.
Важно е да не се слага меда докато са още топли, защото губи полезните си качества.
Може да си ги хапваме направо от бурканчето, да ги сложим на палачинки или в смес за кекс, мъфини, сладкиши, козунаци...
Дори в купата с мюсли за закуска както правя често.
Заповядайте и в страничката ни във Facebook.
Благодарим Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар