сряда, 18 март 2015 г.

Как да си направим портокалови корички в мед


Колко вкусни са захаросаните портокалови корички, но колко вредна е бялата захар.

Ползваме кафява захар в краен случай и можеше да заменя бялата с кафява, но се стараем да избягваме захарта като цяло.
Затова опитах с мед.

Чудесни са и даже при правене на сладки десерти, кексове, мъфини са като 2 в 1. 
Хем добавяне на сладък вкус, хем портокалов нюанс.

По същият начин могат да се приготвят и лимонови корички.


Метода е съвсем елементарен.

Измиваме портокалите добре с вода, обелваме и нарязваме на лентички.
Изрязваме колкото може по- добре бялата месеста част. 
Слагаме да се варят.

Аз нарязох моите на малки парченца, но може да се оставят на лентички или да се навият на охлювчета и да се мине с конец през тях.

Оставяме да поврят около 5 минутки след което се изцеждат от водата и се изплакват.
Наливаме нова вода и отново завираме.
Така процедираме 3 пъти за да махнем горчивото.

След последното трето завиране отново изцеждаме в гевгир и оставяме да изстинат.

Прехвърляме ги вече изстинали в бурканче и ги покриваме с мед. 
Важно е да не се слага меда докато са още топли, защото губи полезните си качества.

Може да си ги хапваме направо от бурканчето, да ги сложим на палачинки или в смес за кекс, мъфини, сладкиши, козунаци...
Дори в купата с мюсли за закуска както правя често.






Заповядайте и в страничката ни във Facebook.
 Благодарим Ви от сърце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар